zaterdag 16 april 2016

Apps in de gymzaal: Video Catch

In de lessen sport & bewegen gebruik ik regelmatig videofeedback. De leerling wordt gefilmd en kan zichzelf vervolgens terugzien zodat ik mijn feedback kan koppelen aan wat de leerling zichzelf ziet doen. Hudl Technique is een voorbeeld van een app die ik daarvoor gebruik. Dit soort apps gebruik je echter vooral bij geplande gebeurtenissen: leerling X gaat een koprol maken, dat film je en vervolgens kijk je dat rustig terug. Op die manier werken spelsituaties alleen niet, je kunt niet van tevoren voorspellen wanneer juist dát gaat gebeuren wat je graag terug wilt zien. Voor deze situaties kun je goed de app Video Catch gebruiken.

De iPad zet je zo in de gymzaal neer dat je een spelsituatie kunt filmen. Aan het videoscherm van Video Catch kun je naar wens knoppen toevoegen. Deze knoppen geef je een handige naam, passend bij je lesdoel. Stel dat je bezig bent geweest met de lay-up, geef je een knop de naam 'Lay up' mee.


Als je vervolgens tijdens het opnemen deze knop aanraakt (op het moment dat er een lay-up wordt gemaakt) bewaart het programma een stukje film. De lengte van dat stukje film kun je zelf bepalen door de 'lead in' (tijd voordat je op de knop drukte) en de 'lead out' (tijd nadat je op de knop drukte) in te stellen. Bij de lay-up is het bijvoorbeeld wel interessant om te zien wat er daarvoor gebeurt, maar minder interessant wat daarna gebeurt. Als je de 'lead in' op 3 seconden instelt en de 'lead out' op 1, wordt er een stukje film van 4 seconden bewaard.

Elke keer dat je tijdens het spel op die knop drukt, wordt er een stukje film bewaard in dezelfde map. Als je stopt met opnemen en je gaat naar de opgenomen filmpjes, ziet dat er ongeveer uit zoals in de afbeelding hieronder. Mijn collega Mark en ik hebben de iPad op ons potje tafeltennis gericht, een knop met de naam 'Rally' gemaakt (lead in: 10 sec; lead out: 0 sec) en na elke mooie rally snel die knop aangeraakt. 


Aan het eind van het potje selecteren we 'play all' en genieten dan nog eens rustig van alle mooie rally's die achter elkaar af worden gespeeld.

Je kunt meerdere (tot vier) knoppen toevoegen. Als het doel is om bij basketbal alleen te schieten als je geen verdediger bij je hebt, kun je een knop maken met 'JA' en 'NEE' bijvoorbeeld. Ik ben zelf wat huiverig om met een groep mislukte acties terug te kijken, maar met een hele veilige groep zal dat prima kunnen. 

Toepassingen:
  • Ideaal bij spelsituaties. Je hoeft niet de hele les op te nemen, maar filmt op een simpele manier alleen de momenten die er toe doen.
  • Belangrijke (leer)momenten kun je met de klas nog eens terug kijken. Wat ging er goed? Wat kan er beter? Wat gaan we dus de volgende les oefenen?
  • Je hoeft natuurlijk niet zelf de knoppen te bedienen. Je kan een geblesseerde leerling een hele specifieke kijkopdracht meegeven: elke keer als je [het lesdoel] terugziet druk je op de knop!
  • Als je de beschikking hebt over meerdere iPads kun je leerlingen ook 1 op 1 laten coachen. Leerling A speelt, Leerling B filmt, daarna samen de opgenomen filmpjes bekijken!
  • Letterlijk zichtbaar maken of je leerdoel gehaald is of niet. 
  • Samen genieten van alle gelukte acties!

Nadelen:
  • Je kunt een beperkte tijd de opname met het spel mee laten lopen. Pas als je stopt met opnemen wordt de hele opname verwijderd, dat betekent dat het geheugen van je iPad tijdens het opnemen rap vol loopt. 
  • De camera van de iPad pakt maar een klein gedeelte van de zaal. Je zult een speciale (groothoek)lens moeten aanschaffen om het bereik te vergroten.
Als altijd ben ik benieuwd of jullie meer toepassingen zien. Laat ze achter in de comments of via twitter: @martijnsytsma.

Bonus: 
Een lesje in nederigheid. (Zoals ik ze van deze collega regelmatig krijg overigens)








Geen opmerkingen:

Een reactie posten