donderdag 3 maart 2016

Apps in de gymzaal: Green Screen by Do Ink

Afgelopen periode was het weer tijd voor een onderdeel waar veel leerlingen automatisch van gaan zuchten en steunen. Bewegen op muziek! En ik moet eerlijk zijn... zelf vind ik het ook altijd weer spannend. Het is wat eigen vaardigheid betreft zeker niet mijn beste onderdeel. Dus sta ik de week voor de eerste lessen 's avonds met de gordijnen dicht hard te oefenen op het dansje van dit jaar. Hardop meetellend. Maar uiteindelijk durf ik er toch altijd weer aan te beginnen. De uiteindelijke opdracht voor de leerlingen: maak een videoclip!
Het niveau van leerlingen loopt - helemaal bij dit onderdeel - enorm uiteen. Ik probeer dus altijd verschillende niveaus aan te bieden zodat iedereen uitdaging heeft. De basis is altijd klassikaal. We oefenen samen net zo lang totdat iedereen de basispassen redelijk onder de knie heeft. De opdracht daarna bestaat eigenlijk uit twee delen:

A. Zorg dat je met je groepje het hele dansje goed onder de knie hebt. Daarbij kun je kiezen uit verschillende niveaus:
 1. je danst met je groepje precies de pasjes zoals we het met de klas geoefend hebben;
 2. op de twee 'tussenstukken' verzin je zelf iets: eigen pasjes, maar je mag ook een acrogymoefening laten zien;
 3. je gebruikt dezelfde muziek, maar ontwerpt er een eigen dans op;
 4. je gebruikt eigen muziek, je ontwerpt je eigen dans.
B. Welk niveau je ook gekozen hebt, maak met je groepje een videoclip van je dans! 

Een aantal groepjes kwam goed op gang, maar er waren ook wat groepjes die bleven hangen in "dat stomme dansen...". Tót er eentje aan me vroeg: "maar meneer, mogen we die clip ook opnemen voor een green screen? Dan monteer ik er thuis wel een achtergrondje in."

Wat. Een. Topidee. Je zag de leerlingen echt opleven. Dit vonden ze wel tof! Ik heb direct twee grote groene doeken besteld (2 doeken, 6x3, 30,-), de les erna konden ze aan de slag. Ik heb nog wat rondgevraagd op Twitter naar tips voor het filmen en dergelijke (Licht!), maar hop, we improviseren deze eerste keer wat en kijken wat er uitkomt. Een tip waar ik zelf wat mee wilde doen was die van Elle Peters:
Werking:
De Do Ink app werkt inderdaad boven verwachting. Je maakt in de app een nieuw project aan en krijgt dan dit scherm:

Je kunt werken met drie lagen. Je opname voor het groene scherm, een gewenste achtergrond (je kunt in één laag werken met afwisselende achtergronden) en een 'Do Ink laag' waarin je animaties kan toevoegen. Als eerste voeg je, door op het plusje naast de laag te drukken, de opname voor het groene scherm toe. Met de 'Chroma' optie onderin (hint: waar die grote zwarte pijl naar wijst) kun je selecteren welke kleur je wilt laten vervangen. 


Vervolgens kun je in het beginscherm je achtergrond toevoegen. Druk op het plusje naast een nieuwe laag, je kan kiezen voor zowel filmpjes als foto's als achtergrond. Dus wil je jouw dansje doen midden op een snelweg met rijdende auto's? Geen probleem! Ik kies hier een iets veiliger optie:

Kiezen voor 'save' en je film wordt geëxporteerd naar je cameraroll!

Nadelen:
De edit functies zijn in deze app erg beperkt. Als je verschillende filmpjes wilt samenvoegen of in je filmpje wilt knippen? Niet doen in deze app. Voor de clip die ik met behulp van deze app van de hele klas gemaakt heb, heb ik het knip en plakwerk in iMovie gedaan (ook niet echt ideaal trouwens). Dat filmpje heb ik vervolgens als geheel in Do Ink gezet om de achtergrond te wijzigen. Ik vind het zelf hilarisch goed gelukt. Heel klein stukje daaruit (starring de geweldige Myrthe en mijzelf): Samenvattend: een manier om een 'stom' onderdeel toch leuk te maken kan door er elementen aan toe te voegen die wel interessant, uitdagend of wat dan ook zijn. In dit geval werkte de opdracht 'maak een videoclip' niet direct goed, maar was de extra optie 'met behulp van een green screen' goud. De aanschaf van materialen heeft me in totaal (doeken + app) 33,- budget gekost. Niet gek, helemaal niet als je bedenkt wat voor mogelijkheden er allemaal nog meer zijn, ook voor de rest van de school!

Meer ideeën en tips:
- Rechtenvrije video's, voor je achtergrond! (via @ernomijland)
- Tips en lesideeën op de yurls van de onderwijsspecialisten. (via @EllePeters)
- Greenscreen in de klas voor groentjes (via @warempel)
- 1-click green screen? (via @RPvanBakel)
- Better green screen tips! (ook via @RPvanBakel)
2 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Hoi Jacques, leuk dat je even reageert op mijn blog :). Doeken heb ik besteld bij cameranu.nl: http://goo.gl/ymqxh4

   Veel plezier ermee!

   Verwijderen